De geschiedenis van Brussel wil dat Brussel ontstaan is op de plaats waar de predikant Sint-Gorik in de 6e eeuw een kleine kapel bouwde. Het jaar 979, toen de eerste vesting werd gebouwd, wordt echter als het officiële geboortejaar van de stad beschouwd. De vesting werd naderhand uitgebreid tot een ommuurd handelscentrum. Aan het einde van de 12e eeuw waren er al 30.000 inwoners en de stad raakte bekend om haar exclusieve handwerk. De moerassen in de omgeving werden gedempt en het 32 km lange Kanaal van Willebroek werd gegraven. Vele buitenlandse heersers hebben aanspraak op de stad gemaakt, bijvoorbeeld de Habsburgers en de Spanjaarden. De Franse koning Lodewijk XIV liet tijdens een aanval in 1695 grote delen van de stad verwoesten.

Handig! Gaiyo Parkeerapp zonder transactiekosten

gratis app parkeren
holger van es
Holger | Oprichter
Parkeren in de Stad
Bij deze nieuwe parkeerapp betaal je alleen de parkeertijd dus géén transactiekosten en géén abonnementskosten zoals bij andere bekende parkeerapps.

Hoofdstad van Belgie

Na de Napoleontische Oorlogen begon België naar onafhankelijkheid te streven. In 1831 werd Leopold I tot koning gekroond en Brussel werd de hoofdstad van het land. Door haar Vlaamse en Franstalige geschiedenis is de stad officieel tweetalig Frans-Nederlands, wat onder andere aan de straatnaamborden te zien is. Na de Tweede Wereldoorlog trad Brussel voor het voetlicht als hoofdstad van de Europese Unie en hoofdkwartier van de NAVO. De stad biedt een fascinerende contrast tussen het verleden met nauwe steegjes en bruine cafés en het heden met de modernste EU-kantoren waar tienduizenden werken.