Ameland bestaat voornamelijk uit zandduinen. Ten oosten van Buren ligt het Oerd, een drassig gebied, waar veel vogels leven, en waar zeewater via een aantal geulen vrijelijk in- en uitstroomt. De totale strandlengte is 27 km en de totale lengte van de fietspaden is 100 km. Hollum is het dorp met het oudste huis van Ameland, gebouwd in 1516.

Vliegveld

Het eiland beschikt over een klein vliegveld bij Ballum; Ameland Airport Ballum. Op Ameland wordt geen Fries, maar Amelands gesproken, een mengdialect dat verwant is aan het Stadsfries. De vuurtoren (zie foto) is gemaakt in Deventer, in de ijzergieterij van Nering Bögel, zie ook onder ijzeroer. U kunt Uw auto meenemen naar Ameland. Wanneeer u uw auto mee wilt nemen naar Ameland, verdient het aanbeveling om vroegtijdig een plaatsje op de boot te reserveren. Dat kan telefonisch: (0519) 546111.

Vertrektijden van de boot

Meer informatie over de Vetrektijden van de boot

Parkeren veerboot Holwerd

Voor de vertrekhal kunt u max 2 uur gratis parkeren voor het halen en brengen van passagiers of een bezoek aan de veerdam of restaurant.
Wilt u uw auto niet meenemen naar Ameland dan kunt terecht op het parkeerterrein en in de parkeergarage, die geopend zijn 30 min voor vertrek van de eerste veerboot tot ong 15 min na aankomst van de laatste boot. Het adres is Grândyk 2b - 9151 AE Holwerd.
Het tarief is € 4,50 per dag. De betaalautomaten zijn in de aankomsthal In Holwerd maar ook bij de afvaart op Ameland. U kunt contant betalen, pinnen en met Mastercard, American Express en VISA.