Het overweldigende aanbod aan restaurants in Barcelona kan in twee categorieën worden ingedeeld: nieuwe en oude. Hier vindt u enkele van de modernste restaurants ter wereld die door enkele van de meest innovatieve koks ter wereld worden geleid (de beroemdste: Ferrán Adrià). Hier vindt u ook de traditionele Catalaanse keuken die, hoewel wat middeleeuws aandoend, zeer goede groentegerechten heeft (samfaina, een soort ratatouille; escalivada, gegrilde, geschilde paprika, aubergines en uien; espinacs a la catalana, spinazie, gebraden met knoflook, pijnpitten en rozijnen). Het bekendste gerecht is het eenvoudige pa amb tomàquet, een boterham met olijfolie, zout en verse tomatenstukjes. Vooral de ‘nieuwe’ restaurants zijn vaak duur, maar veel leerlingen van de bekendste koks hebben tegenwoordig zelf eigen restaurants in lager prijsklassen geopend. De ‘oude’ categorie is over het algemeen goedkoper, maar sommige traditionele restaurants weten ook van wanten wat prijzen betreft. Reserveer altijd een tafel in Barcelona. Dineren begint pas om 21:00 uur.

Cal Pep

Zeer populaire tapasbar en restaurant. Het beste is tot de bar door te dringen en zich door Pep persoonlijk de beste voorgerechten te laten aanbevelen. Er staan hier ook tafels en achterin is er zelfs een eetzaal. Een mengeling van klassieke en innovatieve toebereiding. Gemiddeld prijsniveau.
Adres: Plaça de les Olles 8
Metro: Barcelonata
Telefoon: +34 933 107 961

Café De L’acadèmia

Enigszins gemoderniseerde Catalaanse keuken in een attractief openluchtrestaurant (tijdig naartoe gaan!) of koel gebouw met ongepleisterde stenen muren. Rond de middag is het hier vol met ambtenaren uit het stadhuis en de regionale regeringsgebouwen in de buurt. Gemiddeld prijsniveau.
Adres: C/Lledó 1
Metro: Jaume I
Telefoon: +34 933 198 253

Ot

Nog een zaak waar u de moderne Catalaanse keuken tegen acceptabele prijzen kunt genieten. Geen menukaart – laat het aan de kok over u een reisje door de culinaire wereld te presenteren. Vol met aangename verrassingen. Klein maar fijn en goed. Gemiddeld prijsniveau.
Adres: C/Torres 25
Metro: Diagonaal
Telefoon: +34 932 847 752

Alkimia

Alchemie, zoals de naam al zegt. Dat moet het zijn, waar deze Spaanse sterkoks zich mee bezighouden. Hier is het Jordi Villa die met een Guide Rouge-ster voor zijn nieuwe versies van Spaanse klassiekers en eigen innovaties werd onderscheiden – wat denkt u van tonijnreepjes op mosterdschuim? Tafel tijdig reserveren. Duur.
Adres: C/Indústria 79
Metro: Sagrada Família
Telefoon: +34 932 076 115

Salero

Elegante en interessante keuken in een bijna helemaal wit restaurant. Een typisch Salerogerecht kan tonijn met spinazie en Konbu -Japans zeegras- zijn. Als u hier een tafel heeft gereserveerd, raden wij u aan de avond te beginnen met een drankje in een van de bars in de wijk Born (zie beneden).
Adres: Rec 60
Telefoon: +34-93-319 80 22

7 Portes

“De zeven deuren” opende in 1836 en de modernismo-inrichting met het donkere hout en de tegels is nog volledig intact. Toch voelt het niet als in een museum. Het restaurant trekt veel volk en de keuken volgt de Catalaanse traditie. Probeer hier eens de Crema Katalana, de Catalaanse versie van crème caramel. Moet de beste in Barcelona zijn.
Adres: Passeig d‘Isabel II 14
Telefoon: +34-93-319 3033

Colibri

Een haute cuisinerestaurant met de reputatie een pionier te zijn op het gebied van de toebereidingsvorm die men “modern market cooking” noemt, wil zeggen dat atmosfeer en ingrediënten uit de dichtstbijzijnde markthal La Boqueria.
Adres: Riera Alta 33-35
Telefoon: +34-93-443 2306

Casa Leopoldo

Hier kunt u het oude Barcelona beleven, zowel wat de inrichting betreft als de gerechten, die uit traditioneel toebereide vis en kreeftachtigen zijn samengesteld. Stamgast bij Leopoldo was Barcelona’s grote literatuurvertolker, detectiveschrijver en fijnproever Montalban.
Adres: Sant Rafal 24
Telefoon: +34-93-441 3014

Tapasbars

Wilt u een avond beleven met de ondertussen wereldberoemde Spaanse kleine hapjes? Begin dan in Taberna la Comidilla Real in de Calle Heures 6-1 met vleeswaren. Dan naar Opaqo in de Calle Ciutat 10 om Tarrina de Alcachofas te bestellen, een artisjokkenterrine met kaas en carpaccio van eendenborst. Tot slot: Xampanyet, Calle Montcada 22, waar u Baderilla of gerookte tonijn met geitenkaas kunt proberen.
Let altijd op de parkeertarieven op de automaat. Soms verandert een parkeertarief. Wij zijn daar niet voor aansprakelijk.