Net als vele andere steden aan de Middellandse Zee is Barcelona in de geschiedenis door de Romeinen opgericht. Barcino, zoals de stad vroeger heette, was een kleine havenstad op de plek waar nu een kathedraal staat. In het begin stond Barcino volledig in de schaduw van Tarragona, de toenmalige hoofdstad van de provincie. Later kwamen de Westgoten en Moren, wiens heerschappij echter niet zo’n grote invloed had als die van de Germaanse Franken in de 9e eeuw. In deze tijd begonnen Barcelona en Catalonië hun eigen, van het Spaans afwijkende, identiteit te ontwikkelen. Dit is vooral aan de taal te merken. Castiliaans (Spaans) bevat veel Arabische woorden terwijl in het Catalaans het Frans overweegt. Catalaans is dus geen Spaans dialect, maar een zelfstandige taal, nauw verwant met het Provençaals.

Geografie

De geografie van de stad verhaalt veel over zijn geschiedenis. De oudste stadsdelen, zoals Barri Gotic met zijn talrijke winkels, liggen aan zee. Aan de andere kant van de hoofdstraat La Rambla liggen de legendaire Ravals. Tot in de tachtiger jaren waren dit de typische slums van een havenstad met een eigen Chinatown (Barrio Chino) en een rosse buurt. Tegenwoordig zijn deze wijken steeds verfijnder, met designboetieks en chice
Let altijd op de parkeertarieven op de automaat. Soms verandert een parkeertarief. Wij zijn daar niet voor aansprakelijk.