De Gemeente Amsterdam verstrekt parkeervergunningen aan bewoners en bedrijven in Amsterdam. Met een parkeervergunning kunt u zonder verdere betaling parkeren bij een parkeerautomaat in uw vergunningengebied.

NIEUW: Slimme P+R Hubs in Amsterdam

goedkoop parkeren amsterdam
grats tip
Amsterdam heeft een aantal P+R Hubs. Je kunt hier bijvoorbeeld helemaal gratis parkeren als je ook een huurfiets reserveert. Maar je kunt er ook voor kiezen met het openbaar vervoer verder te reizen. Wij zijn enthousiast!

Handig! Gaiyo Parkeerapp zonder transactiekosten

gratis app parkeren
holger van es
Holger | Oprichter
Parkeren in de Stad
Bij deze nieuwe parkeerapp betaal je alleen de parkeertijd dus géén transactiekosten en géén abonnementskosten zoals bij andere bekende parkeerapps.

Parkeervergunning aanvragen?

Op de site van Gemeente Amsterdam vindt u meer informatie over betaald parkeren in de binnenstad en (het aanvragen van) de verschillende vergunningen.

Kosten parkeervergunning

De parkeervergunning voor gehandicapte bewoners van Amsterdam, de parkeerjaarkaart voor gehandicapte bezoekers van Amsterdam en de kraskaartvergunning zijn gratis. Aan de overige parkeervergunningen zijn kosten verbonden, en de kosten kunnen per stadsdeel verschillen. In Amsterdam centum is de parkeervergunning veel duurder dan in andere stadsdelen.

Wachttijd parkeervergunning

Voor bijna alle stadsdelen geldt momenteel een wachttijd voor het aanvragen van een parkeervergunning. Voor sommige stadsdelen is de wachttijd voor een vergunning momenteel wel 5 jaar!

Spijtoptantenregeling

Voor houders van een bewonersvergunning, die bij wijze van proef overstappen op het openbaar vervoer of gaan deelnemen aan een autodeelorganisatie, is een spijtoptantenregeling ingevoerd. Dit betekent dat als de vergunninghouder bijvoorbeeld zijn of haar auto verkoopt en de parkeervergunning opzegt, de vergunninghouder gedurende twee jaar geregistreerd kan blijven als rechthebbende op een parkeervergunning. Als u gebruikmaakt van de regeling en besluit binnen drie jaar toch weer een auto te kopen, en uw omstandigheden zijn verder niet gewijzigd, dan krijgt u direct een vergunning en komt u niet eerst op een eventuele wachtlijst te staan.

U dient bij opzegging van een parkeervergunning in Amsterdam wel aantonen dat u gebruikmaakt van het openbaar vervoer of deelneemt aan een autodeelorganisatie.