De Gemeente Amsterdam verstrekt parkeervergunningen aan bewoners en bedrijven in Amsterdam. Met een parkeervergunning kunt u zonder verdere betaling parkeren bij een parkeerautomaat in uw vergunningengebied.

Aanrader: Gratis Parkeren in Amsterdam icm een huurfiets

Onze redactie is enthousiast over deze nieuwe mogelijkheid!
Je kunt nu helemaal gratis parkeren in combinatie met een huurfiets.

Tip: Goedkoop parkeren in een Parkeergarage in Amsterdam!

parkeertip redactie
goedkoop parkeren Amsterdam
Goedkoop parkeren met ParkBee in parkeergarages en parkeerterreinen in Amsterdam.
Je parkeert tot wel 30% goedkoper dan in commerciële parkeergarages.
Bekijk de goedkope parkeergarages in Amsterdam

Handig: Deze nieuwe parkeerapp zonder transactiekosten

Bij deze nieuwe parkeerapp van Gaiyo betaal je alleen de parkeertijd.
Je betaalt dus géén transactiekosten en géén abonnementskosten zoals bij andere bekende parkeerapps. Aanrader!

Parkeervergunning aanvragen?

Op de site van Gemeente Amsterdam vindt u meer informatie over betaald parkeren in de binnenstad en (het aanvragen van) de verschillende vergunningen.

Kosten parkeervergunning

De parkeervergunning voor gehandicapte bewoners van Amsterdam, de parkeerjaarkaart voor gehandicapte bezoekers van Amsterdam en de kraskaartvergunning zijn gratis. Aan de overige parkeervergunningen zijn kosten verbonden, en de kosten kunnen per stadsdeel verschillen. In Amsterdam centum is de parkeervergunning veel duurder dan in andere stadsdelen.

Wachttijd parkeervergunning

Voor bijna alle stadsdelen geldt momenteel een wachttijd voor het aanvragen van een parkeervergunning. Voor sommige stadsdelen is de wachttijd voor een vergunning momenteel wel 5 jaar!

Spijtoptantenregeling

Voor houders van een bewonersvergunning, die bij wijze van proef overstappen op het openbaar vervoer of gaan deelnemen aan een autodeelorganisatie, is een spijtoptantenregeling ingevoerd. Dit betekent dat als de vergunninghouder bijvoorbeeld zijn of haar auto verkoopt en de parkeervergunning opzegt, de vergunninghouder gedurende twee jaar geregistreerd kan blijven als rechthebbende op een parkeervergunning. Als u gebruikmaakt van de regeling en besluit binnen drie jaar toch weer een auto te kopen, en uw omstandigheden zijn verder niet gewijzigd, dan krijgt u direct een vergunning en komt u niet eerst op een eventuele wachtlijst te staan.

U dient bij opzegging van een parkeervergunning in Amsterdam wel aantonen dat u gebruikmaakt van het openbaar vervoer of deelneemt aan een autodeelorganisatie.